foto mentor

Mentor Quku (1939-2014) lindi në Bilisht të Korçës. Ne vitin 1957 u diplomuar ne Institutin e Lartë Pedagogjik në Tiranë, ndërsa në vitin 1963 kreu studimet në Universitetin e Tiranës, Fakultetin e Shkencave të Natyrës.


mjeda13mjeda1mjeda2mjeda3mjeda4mjeda11mjeda88
mjeda12mjeda7mjeda5mjeda8mjeda6mjeda9mjeda efundit

Në periudhën 1954-1951 ka ushtruar profesionin e mesuesit në shkollat e Shtiqënit, Brutit (Kukës),në shkollën e mesme Hydajet Lezha (Lezhë), në shkollën e mesme Xheladin Fishta (Shkodër), në shkollën e Barbullushit. Më 1991-1992 drejtor në shkollën e Bahçallekut. Më 1992-2000 ka kryer detyrën e drejtorit të Muzeut Historik Shkodër. Hobet e tij ishin sporti, filatelia, piktura dhe muzika.

Ka qene drejtor i revistës Kumtari, nr. 5,6,7, si dhe i gjashtë vëllimeve të Seminari Ndërkombëtar, Shkodra në shekuj.
Ka drejtuar dhe organizuar në Shkodër, katër seminare ndërkombëtare Shkodra në shekuj (1, 2, 3, 4), si dhe tetë seminare shkencore për rishkrimin e historisë kombëtare, zhvilluar në qytetet Hamburg, Prizren, Shkodër, Klinë, Rrëshen, Istog, Ferizaj dhe Shkup.

Është autor i shumë studimeve e botimeve në fusha të ndryshme të dijes, ne periodike studimesh shqiptare dhe te huaj.
Tema qëndrore e studimeve të tij mbetet ajo e Ndre Mjedës, për të cilin ka organizuar kërkime në Shqipëri e Kosove ne Arkivete Bibliotekave kryesore ne Tirane, Shkodër, Durrësit , Prizreni (Kosovë) etj.

Projekt-studimi mbi Ndre Mjedën filloi në maj 1974, por u deshen 30 vjet që autori të fillonte botimin e serisë Mjeda. Në vitin 2004 botoi vëllimin e parë Rinia. Me këtë rast pati vlerësime në rrethet shkencore jashtë vendit.
Gjatë vitit 2003 punoi në Arkivin e Propaganda Fides, Arkivin e Jezuitëve Romë, si dhe në Arkivin historik të provincës Venet.-Met. Gallarate (Itali);

Më pas, fondi i mirënjohur Dr. Peters Mahringer-Fonds (Austri) i bëri një vlerësim maksimal projektit të tij, duke i siguruar atij mbështetjen e gjithanëshme në ekspeditat kërkimore shkencore që organizoi në arkivat,
bibliotekat dhe muzeumet e Vjenës për dy vite me radhë (2005-2006). Në Vjenë bashkëpunoi me personalitete të shquara të kulturës dhe shkencës si Bernard Stillfried, Ilona Slavinskin.

Përmes ndihmës së miqve të tij të shumte ka bërë kërkime në Arkivet e bibiotekave ne Gjermani, Francë, Poloni, Danimarkë, Spanjë, etj.

Është laurat i çmimit letrar "Serembe"(2008)

cerca

video

Aleksander Gashi
pianista, compositore
cittadino italiano per meriti artistici

alb@partner